2007. május 24., csütörtök

Holocausttúlélőt vádolnak nácizmussal

Abszurditásánál fogva a történetről azt hihetnénk, egy Monty Python jelenet része, de nem az. Mint arról a Spiegel tudósít, Ralph Giordano-nak, aki a náci holocaust egyik zsidó elszenvedője volt (és a jóistennek hála túlélője), éppen azzal vádolják "bizonyos körök" (megfertőzött a politikai korrektség), hogy náci ideológiákkal szimpatizál, illetve, hogy maga is náci.
Teszik ezt azért, mert:
  • ellenzi egy mecset építését Kölnben, mely egyébként a lakosság többségének nemtetszése ellenére épül (így döntött a városvezetés)
  • egy cikkében "pingvineknek" nevezte a burkát viselő hölgyeket. Be kell vallani, ez valóban nem a legfinomabb dolog, azonban a "pingvin" jelzőt az apácáinknak is el kell néha viselniük, amikor épp egyházkritika folyik. Akárhogyan is, bármennyire is tapintatlan "pingvin"-ként utalni egy burkát viselő hölgyre, azért az mégis túlzás, hogy egy holocaust túlélőt lenácizzanak miatta.
A Spiegel cikkéből érdemes még Seyran Ates véleményét kiemelni:
"Számomra nincs különbség aközött, hogy egy nő fejkendővel takarja el az arcát, különösen, ha kislányról van szó, vagy hogy egy nő félmesztelenül vonaglik egy autó motorháztetőjén. Mindkét esetben a nő egy szexuális tárgy szerepére van lealacsonyítva."
Nézzük még meg Ayyub Axel Köhler véleményét is. Az úr a Muzulmánok Központi Tanácsának szóvivője, mely szervezet a muszlimok képviseletére hivatott, és egyetért azzal a törekvéssel, hogy a muzulmán szülők felmenthessék lányaikat a közös torna és úszás óra alól.

Kérdésem, hogy mennyiben segíti a muzulmánok integrációját társadalmunkba, hogyha már a gyerekekkel azt éreztetik, hogy ők "mások" mint a többiek, hogy nekik "nem kell részt venniük abban a társadalomban", amelyben élnek és felnőnek.

Még egy gondolat a Spiegel cikkéből:
"[...] Mivel ha valaki a kendő viseletével a lekicsínylő és szexista pillantásoktól és beszólásoktól akarja védeni magát, az nem saját akaratából viseli a kendőt, hanem a macsó társadalmunk elleni védelemből[...]"
A gondolat elég röhelyes.. Egyrészt: nem lehet, hogy inkább máshol kéne ezt a problémát megoldani? Például hogy a film és főleg a zeneipar nem készít ennyi szemetet (nem tudom fordított-e már valaki hip hop szövegeket?) azonkívül talán az oktatásban is meg kéne jelentetni a régi értékeinket, és tényleg belenevelni a gyermekeinkbe például a nők iránti tiszteletet...

Másfelől engedjen meg a t.olv. egy személyes véleményt: azért tényleg térjünk a valóság talajára: hány bombanő visel fejkendőt? És vajon a fejkendőt viselő anatóliai idős hölgyeknek van-e félnivalójuk "szexista bekiabálásoktól"? Már persze abban az esetben, ha nem lenne rajtuk a kendő... Ne viccelődjünk már... én is gusztustalannak tartom az efféle macsó bekiabálásokat, de ki ne találjuk, hogy azért visel bárki is fejkendőt, hogy ez ellen védekezzen...

A Spiegel cikkének végkövetkeztetése egyébként az, hogy az iszlám integrációjával kapcsolatos viták jelenleg főleg a nők egyenjogúságának kérdésének harcmezején zajlanak.

Nincsenek megjegyzések: