2006. december 30., szombat

Az iszlám és az iszlamizmus

Az alábbi bejegyzés gondolatainak forrása az Europäische Werte portálról származik.

Nekünk, az iszlám kritikusainak gyakran szemére vetik, hogy minden muzulmánt egy kalap alá veszünk. Nem teszünk különbséget, így a vád, az iszlám és az iszlamizmus között. Ugyanakkor a mainstream média sem választja el egymástól egyértelműen ezeket a fogalmakat. Több helyen olvasható (azaz majdnem mindenhol), hogy az iszlám a béke vallása. Az iszlamizmus ezzel szemben - nos igen, ez lenne az iszlám fundamentalizmus, a terrorizmus, mindaz a veszély, melyet az iszlám magában hordoz. Eddig érthető.

Nézzük meg az egyes konkrét eseteket. Ilyenkor az állampolgár teljesen magára van utalva. Más esetekben terítéken kapjuk a korrekt, etikus értékeléseket, közlik mi a helyes, mi helytelen. Gyermekeink már tudják, melyik palack melyik színű konténerbe való (vö.: a cikk eredetije német oldalról való - a ford.). Ebben az egy esetben azonban magunkra vagyunk utalva. Nézzük csak:

Az al Quaida egyértelműen egy iszlamista szervezetet (remélem ebben egyetértünk).

Cat Yusuf Islam, előadóművész, aki áttért az iszlámra, ugyanakkor iszlamista terrorszervezeteknek rendezett adománygyűjtést.

Szomáliában jelenleg az iszlamisták harcolnak az etiópokkal, mint arról az alábbi német nyelvű hírportálokon olvashat az érdeklődő, itt, itt és itt.

A szomáliai harcosokhoz hasonló katonák azonban már nem iszlamisták, ha Libanonból Izraelre lőnek ki rakétákat (ehhez lakóházakat és óvodák környékét használva bázisnak - a ford.), vagy Koszovóban a szerbek ellen harcolnak. Egyáltalán: senki nem iszlamista, aki a szerbek ellen harcol!

A Hezbollah egy fundamentailsta szervezet, mindaddíg, amig Libanonban harcol. Azonban amint Berlinben megnyitnak egy vállalatot, iszlám szervezetté alakulnak át.

A Mili Görüs eddig az őszig egy fundamentalista szervezet volt, majd Schäuble belügyminiszterrel folytatott párbeszédük óta iszlám szervezetté változtak.

Vajon a Szomáliában harcoló iszlamisták megmaradnak fundamentalistáknak, vagy rájuk is iszlám szerveződésként kell majd tekinteni, ha Európába jönnek?

Nézzük meg egy kicsit a történelmet:

Az oszmánok iszlamisták voltak? Vajon a tatárok, akik Kaffa ostromakor pestissel fertőzött emberi tetemeket katapultáltak a városfalakon belülre, iszlamisták voltak? A tetemek post mortem iszlamisták voltak? Mohammed talán nem volt iszlamista? Hát a sógora, Ali?

Nincsenek megjegyzések: