2006. december 30., szombat

Az oslo-i szomáliaiak az iszlám szélsőségeseket támogatják

Kedvencem, amikor arab országokból Európába érkeznek "menekültek" menedéket keresve, majd itt eltöltve pár évet radikálisabbá válnak, mint otthoni "társaik". Történik ez sok török család esetében, akik felháborodva agitálnak a fejkendő viseletének iskolából való kitiltása ellen, noha ez hazájukban, Törökországban már a 20. század kezdete óta tilos.
De történik ez Oslóban is, Norvégia fővárosában, ahol egyes szomáliai menekültek most hirtelen szélsőséges, iszlamista "polgártársaikat" támogatják. Erről írt a Western Resistance portál 2006. december 30-án.

Az Aftenposten cikke arról ír, megértés szükséges azok felé a bevándorók felé, akik valóban osztják a befogadó kultúra értékeit. Jelenleg 8000 szomáliai rendelkezik norvég állampolgársággal. Közülük a legtöbben abban a kaotikus időszakban menekültek, mely Mohamed Siad Barre 1991-es elűzése után következett.

Az Aftenposten egy oslói kávézót (Café Bolsho) látogatott meg, mely a szomáliaiak kedvenc gyülekezőhelye. Az újság a bent ülők véleményére volt kiváncsi a szomáliai eseményekkel kapcsolatban. Egyikük egy asztalra csapva közölte: "Ha az etiópok továbbra is megszállják Szomáliát, nem ülünk itt tovább. Visszamegyünk Szomáliába és mi is küzdünk!"

Egy másik bent ülő azt mondta: "Tartom a kapcsolatot azóta is rokonaimmal Mogadishu-ban. Az etióp katonák megerőszakolják asszonyainkat és civilek torkát vágják át a városban. Mindenzt az 1977-es megalázó vereségük megbosszulására." Utalt Szomália illegális megszállására Etiópia által az Ogaden régióban, ahol számos szomáliai él.

A legtöbben egyetértettek a kommentárokkal, és azt állították, hogy rokonaik elbeszélései szerint az iszlamista rezsim alatt jobb volt az élet Szomáliában, mint a "hadurak által vezetett törvény nélküli rendszer", mely azt követte.

Nem mindenki érez hasonlóan. A norvég Szomáliai Tanács 11 kisebb csoportot képvisel. Elnöke, Shirdon M. Abdakarim azt állítja, a Tanács az átmeneti kormányt támogatja, melyet az ENSZ alakított 2004-ben.

Azt állította, hogy számos szomáliai menekült visszatért hazájába, de arról nincsenek információi, hogy hányan tettek így.


A szomáliaiai eseményekről részletesen ír testvéroldalunk, a Napi Dzsihád:
Első rész
Második rész

Nincsenek megjegyzések: