2007. január 1., hétfő

Karácsonyi köszöntő ... burkában

Mint arról a Western Resistance írt december 30-én, a brit Channel 4 TV adó elhatározta, hogy "alternatív megoldásként" egy hölgy burkában tartja adójukon a karácsonyi köszöntőt. A tévéadó először Khadija Ravat asszonyt kérte fel a köszöntő megtartására, aki az Interpal-nek, egy "úgynevezett" jótékonysági intézménynek az elnöke, melyet azonban az USA Kincstára terrorista szervezetként tart számon.
Khadija asszony tíz nappal később karácsony előtt - vélhetőleg vallási csoportosulásának kérésére - visszamondta a felkérést.

A Channel 4 azonban eltökélt volt azirányú elhatározásában, hogy egy fedett arcú muszlim nővel mondatja be a karácsonyi köszöntőjét. Így amíg más adókon a Királynő tűnt fel zöld ruhájában, a multikulturalizmus nagyszerűségéről szónokolva, a Channel 4-en egy fedett arcú muszlim nő szólította meg hittársait. A nő azt állította magáról, hogy Khadijá-nak hívják.

Atkinson burkában (a Daily Mail képe)A Daily Mail részletes információkat közölt erről a magát Khadijának (a továbbiakban Khadija 2-nek) nevezett hölgyről. Khadika 2 (a karácsonyi köszöntő keretében) kritizálta Jack Straw október 5-i kijelentéseit a burkáról. Khadija 2 szerint a burka "felszabadítja a nőket". Ez a bizarr álláspont, és a mögötte felsorakoztatott érvek egyeseket arra engednek következtetni, hogy a magát Khadijának nevező hölgy valójában Yvonne Ridley volt, az az újságírónő, akit az Al Jazeera azért rúgott ki, mert túl szélsőséges nézetei voltak. Ridley-t a talibán arra kényszerítette Afganisztánban, hogy felvegye az iszlám hitet, most pedig a tévében szerepel, eltakart arccal, és azt hirdeti, a burka felszabadítja a nőket.

A Mail szerint azonban a kendő mögött egy Elaine Atkinson nevű, 38 éves brit nő volt, aki 1996-ban vette fel az iszlámot. A hölgy nagyanyja sufragette volt, ő maga pedig korábban nagy feminista hírében állott. Korábban Atkinson patkányoknak írta le a muzulmánokat. Ezzel szemben most azt állítja Atkinson, szeretné, ha az Egyesült Királyság pub-jai helyén mecsetek épülnének. Miután egy pakisztáni férfihoz ment feleségül, Atkinson felvette a Khadija Iqubal nevet.

Egy sheffield-i gyűlésen korábban azt mondta muzulmán társainak, hogy helytelen zenét hallgatni, vagy szappanoperákat nézni a tévében. Arra is felszólította a muzulmánokat, hogy egyáltalán ne nézzenek tévét. Most mégis vállalta a televíziós fellépést, arcát egy kendővel takarva.

Az Atkinsonhoz közel álló iszlamista szervezet neve Minhaj ul Quran, mely bár egyszer feljelentést tett a szélsőséges Ahmadiyya szekta ellen, tagjait hitetlennek titulálva, és propagandájában szerepelnek bizonyos nőjogi elemek, egy 2005-ös internetes bejegyzésükben a következőket állítják:
"célunk az iszlám világuralmának kiharcolása, az ateista ideológiák befolyásának kiiktatása, valamint az iszlám uralma mind a politika, a kultúra, a tudományok, a társadalom, a spiritualitás és a gazdaság területein."

A dán karikatúrabotrányban a szekta vezetője, Mohammed Quadri, azok között volt, akik a vélemény nyilvánításának szabadsága elleni petíciót aláírták.

Mivel minden jel arra mutat, hogy a szervezet messze nem tekinthető mérsékelt szervezetnek, a Channel 4 óriási baklövést követett el "alternatív" karácsonyi köszöntőjével, melynek kapcsán azt is nyilatkozták: "a Minhaj-ul-Quran mozgalma békét és toleranciát hirdet más hitek felé. Az extrémizmus és radikalizmus minden formáját elutasítják."

Nincsenek megjegyzések: