2007. április 7., szombat

A brit túszok esete tótmarival...

Pár napja fellélegezhettünk, amikor Ahmadinedzsad elnök "szabadon engedte" a foglyul ejtett 15 brit túszt, akiknek fogva tartása egyébként akár casus belli is lehetett volna. Időközben folynak a találgatások arról, hogy a 15 brit tengerész kémkedett volna, stb., és Iráni "tartózkodásuk" alatt "beismerték", hogy valóban megsértették az iráni felségvizeket.

A legfrissebb ezzel kapcsolatban (ami egyébként számomra és szerintem a legtöbbek számára, akik nem tartanak sokat Ahmadinedzsad őrült, diktatórikus és apokaliptikus rezsimjéről) a következő, amely a 15 tengerész sajtótájékoztatóján hangzott el:
"A brit túszok visszavonták vallomásukat - elválasztva egymástól tartották őket, agresszív kihallgatásoknak voltak kitéve, és folyamatos ál-kivégzésekkel kínozták őket"
Az olyan, amikor odaállítanak a fal elé a gépfegyveresek elé, majd a vigyáz-kész-tűz után a kivégzőtiszt elröhögi magát, kapsz egy pofont, és visszakísérnek a celládba. De tovább:
"A brit tengerészek elmondása szerint NEM sértették meg az iráni felségvizeket, azonban ha nem működtek volna együtt az irániakkal, az egyenlő lett volna az öngyilkossággal.

A 15 fogoly közül hat a legszörnyűbb pillanatnak azt írta le, amikor bekötött szemmel egy fal elé térdeltették őket, miközben az iráni őrök a hátuk mögött kibiztosították a fegyvereiket. [...] Arról is beszéltek, hogy egymástól elzárva, kis cellákban tartották fogva őket, és rendszeres kihallgatásoknak voltak kitéve.
A tengerészek folyamatos pszichikai nyomásnak voltak kitéve. Elmondásuk szerint leginkább a csapat nőtagjáért aggódtak, akit szintén tőlük elzárva tartottak fogva."
Az iráni felségvizek állítólagos megsértéséről pedig az alábbi szösszenet:
"Egyértelműen az iraki vizeken tartózkodtunk - hangsúlyozta Chris Air kapitány - kerek 3 km-re az iráni vizektől. Ezt folyamatosan ellenőriztük GPS-sel. Amikor azonban az iráni hajók körülfogták őket, mindenféle védekezés öngyilkosság lett volna."
Nagyjából ennyit a nemzetközi egyezmények betartásáról iráni részről.

(forrás)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Teljesen nyilvánvaló volt, hogy az iráni fogvatartók erőszakkal csikarták ki a hamis vallomást a szerencsétlen brit tengerészekből.Mindenesetre nagyon örülük, hogy épségben kiszabadultak.Akárhogy is nézzük, ez egy komoly diplomáciai siker a Nyugat számára, és kínos politikai fiaskó Ahmedinedzsad elnö kúr rezsimjének.