2007. április 9., hétfő

Muzulmán ellenállás iszlamisták ellen

Annak apropóján, hogy ezt a blogot is be akarták már tiltatni muzulmán részről érdekes lehet a hír, amelyet a Spiegel magazin jelentetett meg honlapján, miszerint iszlám országokban muzulmán bloggerek küzdenek rezsimjeik és a vallási fanatizmus ellen. (Iszlámkritikus blogok muzulmán részről? Hmm. érdekes...) A bloggerek tevékenységükkel az életüket kockáztatják ezekben az országokban.
"Az első "család becsületét megvédő gyilkosság", melyről Rana Husseini írt, egy 16 éves lány esete volt, akit bátyja ölt meg, miután megerőszakolta kishugát. A család a lányt tartotta bűnösnek, mondván, "elcsábította" bátyját. Mindez 1994-ben történt. Rana ekkoriban a "Jordan Times" riportere volt, és "szép dolgokról" akart írni, úgy mint kultúra, zene, irodalom és fesztiválok.

[...]

Rana az Oklahomai Egyetemen tanult művészetet és újságírást. [...] Hazatérte után észre kellett vennie, hogy az iszlám világban egy nő életének nincs nagy értéke, és mint szexuális támadások elszenvedői, kétszeresen is bűnhődniük kell. [...]
Rana 13 éve ír a "család becsületét megvédő gyilkosságokról", minden évben 25 esetről számol be. A muzulmán országokban a rendőrség és igazságszolgáltatás szemében a "család becsülete" nagyobb értékkel bír, mint a nő élete.

Rana kapcsolatban áll az iszlám országok demokratikus mozgalmainak talparállításával (és számos egyéb társadalmi probléma kezelésével) foglalkozó RAND nevű amerikai szervezettel is, akik folyamatosan kapcsolatokat keresnek muzulmán országokban 2001 szeptembere óta."
A másik, Spiegel által bemutatott blogger Mahmud al-Jussif, akinek 2003-ban megkezdett blogja azóta elérte az 1,8 millió látogatót, ma az arab világ egyik legismertebb bloggerjei közé tartozik. Blogján többek közt ezt írja: "Az internet demokratizálja a világot! Ez a legnagyobb veszély az autoritárius és tudatlan rezsimekre. Ebben az új fejlődési lehetőségben mi is szeretnénk részt venni."

Érdeklődőknek az oldal megtekinthető itt angol nyelven. Azoknak mindenképp javallott az olvasása, akik megrögzötten állítják, hogy Amerika beavatkozása egy demokratikus fejlődésért hiba volt, illetve, hogy "amerikának csak az olaj kell". A fentiekben egy muszlim országban élő demokratikus gondolkodású muzulmán gondolatai olvashatók a szabadabb világ iránti igényéről. Két Michael Moore könyv között talán érdemes a másik oldalt is meghallgatni...

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tovabbi erdekes anti-iszlamista muszlim website-ok:

Muttawa (http://muttawa.blogspot.com) Ez sajnos mar nem uzemel.

American Islamic Forum for Democracy (http://www.aifdemocracy.org/)

Bigpharaoh (http://www.bigpharaoh.com/)

Szoval az Iszlam vilagaban is vannak olyanok, akik nagyon is jol latjak, hogy valami nincs rendben a vallasukkal.

Vili

Névtelen írta...

És még Amerikában is vannak olyanok, akik látják, hogy valami nagyon nincs rendben az országukkal...Pl Michael Moor.Talán őt is el lehet fogadni akkora "Amerika benfentesnek", mint egy muszlim bloggert, "muszlim benfentesnek".No, ilyenkor mi van?

Névtelen írta...

Kedves Zsuzsa!Valószínűleg Mr.Moore-nak is annyi tapasztalata lehetett a muszlimokkal, mint Neked, tehát igen kevés és meglehetősen felületes.Természetesen azt gondolsz, amit akarsz.Mindenestre, ha esetleg egyszer majd (ne adja Isten!)megerőszakol néhány "muszlim gyökerekkel rendelkező" suhanc valamelyik brit/francia/spanyol/holland/belga/dán/svéd/olasz stb nagyvárosban, nos remélem, majd eszedbe jutnak mostani szavaid, és akkor is ilyen toleráns leszel majd velük szemben, mint most.
Tisztelettel:
Egy ex-muszlim

Friedrich írta...

kedves zsuzsa,
Michael Moore ugyanúgy a politikai botránykeltésből él, mint bármely más pletykalap a nyugaton...
Nem tudom miért tekinti mindenki MM-t a messiásnak, és miért nem megkérdőjelezhető az általa képviselt álláspont.
Legutóbbi filmjáben, a 9-11-ben pl. összevágott egy nagyrakás félmondatot, meg síró irakiakat, és levonta a következtetést, hogy Bush egy diktátor...
Nincs inkább politikai propaganda íze a dolognak?
Ha dokumentumfilm lett volna, talán mutathatott volna képeket arról a több ezer (több százezer) irakiról, akik üdvözölték Szaddám elmozdítását... mi van azzal a videóval (az internetről megtekinthető, egyszer majd belinkelem), amelyen egy idős iraki asszony sírva köszöni meg, hogy elmozdították ezt a szörnyeteget a fejük fölül..
Mi van azokkal az iraki családokkal, akiknek hozzátartozóik megölte a szaddám-diktatúra?

Róluk valahogy hallgat a média...

Aminek elsősorban az lehet az oka, hogy az amerikai elnököt kritizálni, őt egy idiótának kikiáltani szenzáció a médiának, és jó üzletet lehet belőle csinálni, míg utóbbiak (elégedett emberek) bemutatása az nem "monkey-business"... abban nincs vér, erőszak, összeesküvés, stb, tehát szót sem ejtenek róla...