2007. április 4., szerda

Egy könnycseppet morzsoltam el... avagy integrációs politika

Az Europäische Werte blog beszámolója szerint a jelenleg folyó politikai párbeszéd Németország két koalíciós pártja között az integrációs politikáról és az ún. "megtűrt külföldiek" helyzetéről a következő eredményt hozhatja (egy CDU politikusnőtől származó levél alapján, melyet a politikusnő beleegyezésével hoztak nyilvánosságra):

(A vita kapcsán természetesen nem maradtak el az "érintett nép- és vallási csoportok" - hú de politikailag korrekten fogalmaztam... szóval tudjuk kik... ;) fenyegetőzései sem, de ez most "mellékes" - egyébként nem az, de ez most mindegy)
"Tisztelt X Asszony!

A 11 új EU-s irányelv megvalósításának keretében a bevándorlási törvényeinket megújítjuk. Az Unió az alábbi témakörökben volt képes jelentős javításokat eszközölni: integráció, belbiztonság, a szociális támogatási rendszerek tehermentesítése. A koalíciós partner (SPD) által javasolt tartózkodási engedély több évre megtűrt külföldiek esetén kizárólag azokra a bevándorlókra korlátozódik majd, akik jól integrálódtak társadalmunkba. Attól függővé tesszük ezen kívül a tartozkodási engedélyt, hogy ezek a csoportok készek és képesek-e megélhetésüket munkával biztosítani.

A következő intézkedéseket tudtuk elfogadtatni:

1. Az integráció megtagadása szankcionálásra kerül.
- Akit egy integrációs kurzuson való részvételre köteleztek, köteles ezt a kurzust eredményesen befejezni, egy egyszerű részvétel nem elegendő (támogatni és számonkérni kell)
- Aki ennek ellenére megtagadja a részvételt, akár 1000 Euro-s bírságra büntethető, valamint kötelezhető Németország elhagyására.
- A Hartz IV besorolás alá tartozó támogatottak (hosszú ideje munkanélküliek - a ford.) juttatásai akár 30%-kal megrövidíthetők, amennyiben nem vesznek részt az előírásoknak megfelelően a kurzuson.
- Az integrációs problémák csak akkor megoldhatók, ha az illetékes szervek tudnak ezen problémák létéről. Ezen problémák kezeléséhez a hiányosságokat kötelező bejelenteni a szociális-, munkaügyi-, valamint ifjúsági hivataloknak.
- Fiatalkorú bűnelkövetők nem számíthatnak hosszú távú tartózkodási engedélyre, mint ahogy állampolgársági kérelmeik is elutasításra kerülnek.
- Visszaeső bűnözők könnyebben utasíthatók ki az országból (ún. Mehmet-Záradék)
- Az integráció megtagadói, ill. azok, akik másokat az integrációtól visszatartanak, kiutasíthatók az országból. Hasonlóképpen kiutasíthatók mindazok, akik másokat nem kívánt házasságba akarnak kényszeríteni.
- A külföldi nők esetén a házasodás minimális kora 18 évben kerül megszabásra. Ezzel a kényszerházasságok kötése kerül megnehezítésre.

2. A sikertelen bombamerényletek a következő következményekkel járnak (itt az év eleji kölni sikertelen merénylet-kísérletre utalnak - a ford.):
- A terroristák helyzete nehezebb lesz, nem tudják magukat diáknak kiadni a jövőben.
- Minden vizum-köteles országból érkező köteles ujjlenyomatot adni, melyeka vízum kiadása előtt ellenőrzésre kerülnek.
- A vízum kiadása előtt a kérelmező adatait alaposan átvizsgálják biztonsági szempontból.

3. A szociális rendszerünket az alábbiak szerint kívánjuk tehermentesíteni.
- Aki "megtűrt külföldiként" több, mint 6 évet tölt Németországban, aki visszautasítja az integrációt, aki bűnözésre hajtotta a fejét, vagy megtévesztette a hatóságokat, köteles kiutazni az országból, illetve kiutasítható.
- Aki azonban megfelelő munkahelyet találva integrálódik társadalmunkba, hosszú távon országunkban maradhat.
- Ennek során ellenőrizzük, hogy a tartózkodás nem vezet-e további szociális kiadásokhoz. A szülői támogatás csak akkor kerül kifizetésre, ha a szülő munkát vállal.
- A menedékjoggal kapcsolatos támogatások csak a negyedik Németországban töltött év után emelhetők szociális támogatás szintjére.
- Kísérő házastársakként évente több tízezer új bevándorló érkezik Németországba (2006-ban 43.000). Ezek az emberek nagyrészt alacsonyan képzettek, alig beszélnek németül, és szociális juttatásokra tartanak igényt. Ez elősegíti a párhuzamos társadalmak létrejöttét nagyvárosainkban.
- Ez az integrációellenes fejlődés a jövőben megállításra kerül.
- Azon a külföldiek számára, akik házastársukat Németországba szeretnék hozni, a német nyelv ismerete kötelező.
- Ha nyilvánvaló, hogy a házasság csupán acélból történik, hogy a házastárs Németországban maradhasson (érdekházasság), a beutazási engedély megtagadható. Különösen igaz ez akkor, amikor a németországi házastárs szociális juttatások igénybevevője.

Tisztelettel,
XY
Ez a politika véleményem szerint valóban elősegíti az integrációt és a népek békés egymásmellett élését.

Nincsenek megjegyzések: