2007. április 20., péntek

Dánia Reloaded - (avagy: Wollt Ihr den totalen Krieg?!)

Hát már megint ezek a dánok! Nem tudom, ki hogy van vele, nekem egyre szimpatikusabb ez a kis népecske, ott fent, a messzi északon.

A legújabb alkotás Søren Krarup képviselő kijelentése, mely szerint a "fejkendő egy totalitárius rendszer jelképe, mégpedig egy olyan rendszeré, melyhez hasonlót a nácizmus és kommunizmus idejéből ismerünk".

Kijelenti továbbá, hogy "ahogy a nácik is minden "rasszt" ki akartak írtani, ugyanúgy az iszlám szerint is minden másként-hívőt "az iszlámra kell áttéríteni", végsősoron kiírtani."

A Dán Néppárt (DVP) ezek szerint a fejkendőt a horogkereszthez hasonlítja és kezdeményezte, hogy tiltsák be a szimbólum használatát, azaz a fejkendő viseletét.

(forrás)

Nekem erről az jut eszembe, hogy kicsi a bors, de erős... Viva la Dánia!

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

És Soren Krarup életben van még?

Névtelen írta...

Áttérítés nem egyenlő kiírtás, náci hasonlat nem áll. Sőt önlejárató túlzás. A kommunista hasonlat vö. népi demokratikus diktatúra, forradalommal és erőszakkal való nézet és rendszer terjesztés viszont OK! Hogy ezen belül is a sztálinista időket idézi, az méginkább OK! Hiszen aki elhagyja nézetet azt meg kell ölni lehetőleg egy "perrel" egybekötve.
Fejkendő nem egyenlő horogkereszt!! Fejkendő, burka stb. inkább hasonlít a viktoriánus erkölcsi örjöngésre (húzz harisnyát az asztallábra, csak kesztyüben fogd meg a kilincset) és a rabszolga jelek, viseletek valami keverékére.

Friedrich írta...

oksa, írj levelet a dán parlamentbe a képviselő úrnak...

"áttérés nem egyenlő kiírtás"... hmmm mi is történt azokkal az arábiai törzsekkel, akik anno nem akarták felvenni az iszlámot? valahogy nagyon eltűntek...

azonkívül napjainkban elkövetett terrorcselekmények a Korán nevében sem éppen békés meggyőzésről tanuskodnak...

de oké, rágcsáljunk pontos definíciókon, majd talán észbe is kapunk, amikor hárman maradtunk keresztények a földön...

Friedrich írta...

megjegyzem az áttérés valóban nem kiírtás, azonban ha megnézed az eredeti idézetet, akkor pontosabb képet kapsz az összefüggésekről...

Névtelen írta...

Na, egyszerűen arról van szó, hogy a faji alapon írtók gondolatmenetében, abszurdum, hogy mondjuk egy zsidó németnek való "áttéréssel" kibujhasson a kiírtás elől. A faji bélyeg vele született és letörölhetetlen. A vallási fanatizmus esetében még mindig lehet egy dobásod, ha felkínálják mielött megölnek. Tudom, ez nem vígasztal, és nem is menti őket, de a kisebbségi álláspontból való vitatkozásnál fontos a pontosság, hogy nehezebb legyen kiragadva egy részletet látványos sikerrel belekötni.

Friedrich írta...

teljesen igazad van!
Sajnos azonban számomra sem ismeretes a dán politikus úr által mondott teljes szöveg, csak az a részlet, amelyet az újságok kiragadtak.

Egyébként az idézett újságban ez "fejkendő=horogkereszt" címszóval jelent meg.

De talán itt fontosabb az, hogy oda jutottunk, hogy egy demokratikus parlamentben valaki így emeli fel a szavát a fejkendő ellen...

kiváncsi vagyok a muszlim reakcióra dániában...

Névtelen írta...

éljenek a dánok. ez már a harmadik frankó dán dolog, ugye ott van Andersen meg a Lego. ja és Lars von Trier