2007. március 21., szerda

Ha sokat akar a szarka...

Ben-G blogján már megjelent a 300 c. film trailere, melyet a muszlimok (természetesen megint) sértőnek tartanak.
Azontúl, hogy egyfelől történelmi tájékozatlanságukról tesznek tanubizonyságot, hiszen az ókorban Mohamed még egy kéjes gondolat sem volt, nézzük meg, hogy mi is nyugtalaníthatja a muszlimokat.

Mindenekelőtt íme egy háromrészes sorozat az ókori Görög harcmodorról, illetve a thermoplüléi ütközet elemzéséről.


Láthatjuk, hogy Xerxészt semmi más nem motiválta Görögország megtámadásában, mint az uralmának kiterjesztése. Ez máris az első pont, ami rámutat a párhuzamra az iszlám és a filmben tárgyalt téma között. Az iszlámot ugyanúgy minden indok nélkül, puszta hatalomvágyból próbálják terjeszteni gyakorlói. Anno Mohamed, az "úgy nevezett" próféta szintén hatalomvágyból fogalmazta úgy az agyrémét, hogy a leírtak később saját hataloméhségét alátámasszák.

Aztán itt ez a másik elem: Egy 250.000 fős perzsa sereggel szembenállt egy 7000-es kis görög csapat (köztük 300 spártai az élen, akik a csatát "elvitték a vállukon). Mégis a görögök nyerték a háborút! Ma sok muszlim érve nyugati fórumokon, hogy "20 év mulva többen lesznek, és leigáznak minket". Nos, mint a történelem oly sokszor rámutatott, nem a létszámbeli fölény, ami döntő.

Mi a szabadságunkat védjük, az otthonunkat, a családunkat. Szeretnénk megóvni a lányainkat, hogy kelljen rabszolgasorban élniük. Szeretnénk, ha a fiainkat nem végeznék ki agyosott vallási fanatikusok, szeretnénk, ha nem állna elő békés utcáinkon a közel-keleti helyzet. Az iszlám ugyanis a legelemibb alkotóelemeinél fogva nem képes más vallásokkal békésen egymás mellett élni. Erre soha nem volt példa a történelemben.

Nos, a thermopüléi csatánál (ahol iszlámról még szó sem volt), a görögöket hasonló érzelmek fűtötték. A családjukat, a hazájukat védték. ÉS képzettebbek voltak (a spártai támogatás miatt), valamint nehézfegyverzetük is volt.

Az tehát, hogy hol a létszámbeli fölény, édeskevéssé befolyásolja a későbbi győzelmet. Persze, vannak lelkileg károsodott emberek, akiket ma nyugaton könnyű meggyőzni arról, hogy vegye fel az iszlámot. Sokaknak lelki támaszra van szüksége, ha valaki naponta mossa az ember agyát, ha látszat-összetartásérzetet, csoportérzetet alakítanak ki ezekben az instabil emberekben, persze hogy könnyű meggyőzni őket, hogy felvegyék az iszlámot.
De ha nem az iszlámot veszik fel, akkor leborotválják a fejüket és Bomber-dzsekiben kivonulnak árpádsávos zászlót lobogtatni, meg zsidózni. A lényegen nem változtat. Vannak, akiknek szükségük van a "közösséghez tartozás" érzésére, mások pedig hasznot próbálnak csinálni ezekből az érzelmekből.
De az így elért létszámbeli fölény csupán statisztika.

Európa meg fogja találni az iszlám ellen napjainkban folyó csaták thermopüléi szorosát, és akkor fog eldőlni a háború. Ez persze nem szó szerint értelmezett hadszintér lesz, hanem a társadalmi élet egy új jelensége.
És ha nem is jön el utána jobb világ, továbbra sem lesz kolbászból a kerítés, ugyanúgy leszünk betegek, és ugyanúgy lesz szerelmi bánatunk. Ugyanúgy lesz utána is szegénység, meg éhezés, utána is lesznek háborúk. De ha győzünk az iszlamofasiszták terjeszkedési törekvései felett, egyvalamit legalább megőriztünk: megőriztük az évszázados küzdelmek alatt kivívott szabadságunkat.
Megőrizzük azt, hogy mi dönthetünk a sorsunk felől, nem vallási vezetők írják elő nekünk azt. Megőriztük azt, hogy szabadon gondolkodhatunk, és azt mondhatjuk, amit igaznak, vagy jónak gondolunk. Nem kell meghalnunk másoknak nem tetsző kijelentéseink/kritikáink miatt (vö. Theo Van Gogh, és tsai.). Azt gondolunk a túlvilágról, amit akarunk, ha azt akarjuk,akkor épp semmit.
Erről szól ez a harc: a szabadságról.


1 megjegyzés:

N. Dzs. írta...

"Európa meg fogja találni az iszlám ellen napjainkban folyó csaták thermopüléi szorosát, és akkor fog eldőlni a háború."

Ez annyira szép mondat, de tényleg.