2007. március 21., szerda

Töprengés a rasszizmusról

Ismét nagy kedvencünk, a Zara (az intézmény, amely pár éve leállított egy antiszemitizmus felmérését célzó vizsgálatot, miután kiderült, hogy Európában az újfent felerősödő antiszemitizmus a muszlimoktól ered főleg), szóval közzétette újabb kedves szösszenetét az ausztriai rasszizmusról. 2006-ban kicsit több, mint 1500 "külföldiellenes" esetet jelentettek Ausztriában.

Nos, olvasgatva az esszét vannak köztük tényleg felháborító esetek, vannak amikor az ember a vállát vonogatja, hogy "és?". Utóbbira példa, pl. az a hölgy, aki beszállt egy fiákerbe, tett egy-két megjegyzést törökök ellen, majd miután a kocsis közölte, hogy nem ért vele egyet, a hölgy kiszállt. A kocsis pedig bécsi volt. Ígyhát nem értem, ez mennyiben "külföldiellenes cselekedet", hacsak nem azon a területen mozgunk, hogy "thoughtcrime", azaz gondolatbűn, és ezzel szépen meg is érkezünk egy szép új, orwelli világba (annak ellenére, hogy a szép új világot Huxley írta.)

Két dolog a zara-jelentéssel kapcsolatban: 1. nem tüntetnek fel semmi hivatalos forrást, csupán az állítólagos sértettek beszámolóját. Magyarul egyesek nagy sértettségükben ugyis azt nyilatkoznak a rendőrségnek, amit akarnak, úgy színesítik a történetet, ahogy akarják.
2. olvasgatva a jelentést, egy furcsa dologra lettem figyelmes. Légyszíves, aki jól beszél németül, töltse le a dokumentumot, és keressen rá az egyes nemzetek német neveire. Én már rákerestem a magyar szó különböző változtataira, és a skandináv országokra és nem találtam semmit. (Szlovén és szlovák esetek vannak). Az oldalt lapozgatva észre kellett vegyem, hogy a külföldiek ellen elkövetett esetek nagyrésze valamilyen muzulmán országból származó személyt érint. És félreértés ne essék, Ausztriában a legnépesebb bevándorlócsoportok európai országokból kerülnek ki, köztük számos német. Csak a nagy számok törvénye alapján is elő kellene hogy forduljon, hogy a felentésben fel-fel bukkan egy-két magyar, vagy ha úgy tetszik portugál, vagy akármely más népek elleni tett. Ugyanúgy hiányolom, illetve a reprezentációs mértékhez képest alacsonynak tartom a távol keletiek elleni tettlegességet. Miért van az, hogy alig fellelhető egy ilyen részletes tanulmányban az idegenellenességről kínaiak, japánok, stb. elleni eset?

Nos, nekem az a véleményem, hogy az idegenellenesség, a rasszizmus és az antiszemitizmus általános jelenségek, amelyek minden országban előfordulnak. Nem új dolog, mégis nagyon sajnálatos.

De valami miatt kedves muszlim bevándorlóink, ha valami nem úgy alakul, ahogy ők szeretnék, egyből "rasszizmust" kiálltanak, hiszen tudják, mi európaiak erre összerezzenünk, és lelkifurdalásunk támad. Magunkba nézünk, önvizsgálatot tartunk, stb.

Miért van az, hogyha a parkban sétáló német anyuka rászól a török kisgyerekre, hogy ne a virágos ágyáson focizzanak, hanem ott a focipálya, akkor a török hatéves kisfiú beüvölt az anyukának, hogy "szemét náci, kopjon le", és ezt a zara féle szervezetek nem veszik figyelembe? Miért van az, hogy nem készül összegzés arról, hogy a bécsben tanuló diáklánynak számon kell tartania, hogy melyik városrészbe nem szabad mennie sötétedés után, mert 13-17 éves muszlim gyerekek bandákba vergődve ráüvöltenek, hogy meg akarják b*szni. (Lényegtelen, hogy megteszik-e vagy sem, de képzeljük magunkat a lány helyébe)

Nem lehet, hogy összefüggés van a között, hogy mi, európaiak napi szinten támadásoknak vagyunk kitéve integrálódni képtelen és nem akaró fiataloktól, és a másik oldalról folyamatosan nyomják a fülönkbe, hogy mindez a mi hibánkból?

Vagy másképp is kérdezhetem: ha a saját példámat nézem: miért van az, hogy már lassan egy éve kint élek Németországban, és még soha egyetlen egyszer sem tapasztaltam a legcsekélyebb idegengyűlöletet személyem ellen? Talán mert elismerem, hogy itt németül kell beszélni, és nem akarom ráerőltetni a saját kultúrámat az itteniekre, hanem inkább befogadom az övéket? Lehet, hogy csak akarni kéne a muszlim fiataloknak is integrálódni?

Véleményem szerint tehát a zara jelentésben közztett pánikkeltés csak az Európa iszlamizációját akaratlanul is előidéző, kevés ismerettel rendelkező eurokraták fejéből pattan ki, a helyzet nem rosszabb, mint bármikor volt.

Azonkívül, ha valaki tilosban parkol, és megbüntetik, talán nem kéne feljelentést tenni, hogy megbüntették mert fekete a bőre. A zara jelentése pedig hemzseg az ilyenektől...

Nincsenek megjegyzések: