2007. július 30., hétfő

Hátakkor beszéljenek a számok

Sokszor hallani-olvasni németországi törökök vérlázító baromságait, miszerint a Német gazdaságot a török bevándorlók építették fel.

Az a tény, hogy a német ún. "gazdasági csoda" 1955 és 1960 között valósult meg, míg az első török bevándolrók a hetvenes évek második felében kezdtek szivárogni, keveseket zavar. Akikre józan érvekkel valamennyire mégis lehet hatni, azok módosítva teszik közzé elméleteiket, miszerint ők a 70-es évek gazdasági válságából hozták ki a német gazdaságot.

Nos, a Gazdasági Minisztérium minden hőnapban közzé teszi a németországi munkanélküliségi adatokat Bundesland-okra lebontva. 1948-ig visszamenőleg követhető a munkanélküliségi ráta alakulása Németországban.

Íme a számok.

"A gazdasági csoda" - törökök nélkül:
Az 1950-es adatok 11%-os munkanélküliséget mutatnak, mely kicsit több, mint 1,8 millió munkanélkülit jelentett.

1960-ra ez a szám 0,8%-ra csökkent, és tartósan ebben a tartományban maradt. Ez a százalékarány kb. 180 ezer munkanélkülit jelentett.

Az 1973-as olajválság idejében a munkanélküliségi kvóta 1,2%, mely kb. 273 ezer munkanélkülinek felel meg. Az az adat az elkövetkező években emelkedett, és 75-ben érte el a csúcsát, 4,7% munkanélkülivel.

Itt kezdődött a törökök beáramlása. A világpiaci folyamatok következtében és az olajválság elmúlásával apró korrekció következett be a munkaerőpiaci helyzeten, a munkanélküliségi ráta 1980-ban 3,8%-ra csökkent, egyben elérve az azóta legalacsonyabb szintet.

1980 után azonban a munkanélküliségi ráta hirtelen emelkedésnek indult, majd beállva 9% körüli szintre az 1990-es újraegyesítés után ismét megugrott. Legmagasabb pontját 1997-ben érte el, 12,7 %-kal, mely 4,3 millió munkanélkülit jelentett.

Aki a táblázatokat és gráfokat szeretné megtekintheti, a Spiegel oldalán itt megteheti.

Kérdem én, hol van itt az állítólagos törökök általi "országépítés". A tömeges török beáramlás óta a német gazdaság hanyatlásnak indult, és csak 2001-ben történt a munkanélküliség arányában kis visszaesés 10,3%-ra = 3,85 Mio munkanélküli.

A német gazdaság csak napjainkban kezd magához térni, és lassú növekedés indult meg a tavalyi év óta.

Mivel a linkkel baj van, íme az ábra:

Klikk a nagyobb nézetért.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Pedig minden bizonnyal csak az iszlám békés jellegére próbálta felhívni a figyelmedet a maga szerény intellektuális képességeivel:)))

Friedrich írta...

gondolom ez az egyel lejjebbi posztra vonatkozik...