2007. július 12., csütörtök

Percről percre - vita az integrációról 1.

A németországi integrációs egyeztetésen, melyről az előbbi posztban írtunk, végülis csak három török szervezet nem vesz részt. Korábban négy szervezet fenyegetőzött bojkottal, de időközben a "Török Állampolgárok Tanácsának" képviselőinek úgy látszik, megjött az esze, és mégis részt vesznek a tanácskozáson. A tanácskozás egyébként fórum az egyeztetésre, így a részvételt bojkottálók maguktól veszik el a lehetőséget az érdekegyeztetésre. - ( Spiegel)

Közülük néhányan egyébként "alkotmányossági aggályaiknak" adnak hangot (biztos sokat beszéltek az elmúlt időben Sólyom köztársasági elnök úrral), állítólag ugyanis a törvénytervezet "kirekesztő" törökökkel szemben (holott az új szabályozások nem csak a törökökre, hanem minden nem - EU állampolgárra vonatkoznak. A japán és amerikai állampolgárok is csak egy pont alól nyertek mentességet, ez pedig a nyelvismeret kritériuma.)

A török szervezetek aggályait a zöldek és a die Linke (a régi DDR - SED - kommunistapárt újraformálódott mutánsa), valamint a szocialisták soraiból néhány képviselő osztja.

A 47 éves Kenan Kolat isztambuli polgár, a Török Közösség németországi elnöke, az integrációs fórum bojkottjának egyik vezető figurája azzal fenyegetőzik, hogy nem vállal felelősséget a németországi törökök viselkedéséért, ha a törvény jelenlegi formájában elfogadásra kerül. (Welt). Valóban felháborító, hogy Németországban németül kell tudni.

Maria Böhmer (CDU) integrációs miniszterasszony, a jelenlegi tárgyalások kormányoldalának egyik kulcsfigurája. Vajon modern Margaret Theacher-ként mutatkozik be a tárgyalásokon, vagy engednek a török bojkott nyomásának?

Nincsenek megjegyzések: