2007. június 7., csütörtök

"Ralph Giordano"-nak igaza van

Írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung lapjain egy muszlim hölgy.

Idézem:

"[...]Ralph Giordano-nak igaza van. Az iszlám maga is politizál, illetve maga a politika. A fejkendők, melyeket a nőknek viselniük kell, és a színtelen kabátok, melyek eltakarják testüket divat szempontjából a legelőnytelenebb ruhadarabok. Csak egy ruhadarab múlja felül a fejkendők sötét világát: a csador. A csador a nőket egy személyiség nélküli semmivé degradálja (Giordano, holocaust-túlélő az "emberi pingvin" kifejezést is használta - a ford.). Muszlim nőként tiltakozom az ellen,, hogy a nőket arra kényszerítsék, hogy az iszlám nevében ilyen ruhadarabokat hordjanak. Ezt nem magyarázza semmilyen vallási eszme. Ez csak az iszlám politikája."

Két kulcskérdés a FAZ cikkéből:
- a mecsetek ill. iszlámszervezetek működésük során betartják-e a szövetségi köztársaság törvényeit, különös tekintettel a nők esélyegyenlőségére?
- mennyiben segíti a mecsetek építése az integrációt?

A nagymecsetek problémája Németországban, hogy muzulmán közösségi helyként olyan méreteket ölt az ottani társadalmi élet, hogy már ott megkezdődik a gyermekek elválasztása a német társadalomról - írja a FAZ

"A nőket csak külön termekben tűrik meg. Egy a miénkhez hasonló demokrácia azon alapszik, hogy a nők és férfiak egyenlő mértékben vállalják a terheket. [...] Egy olyan társadalom modellje, melyben a férfiak élik mindennapi életüket, dolgoznak, tanulnak és imátkoznak, mialatt a nők otthonaikba száműzöttek, NEM LEHET MODELLJE AZ INTEGRÁCIÓNAK (kiemelés a fordítótól)"

A FAZ cikke még egy érdekességet említ: A muzulmánok gyakran panaszkodnak, hogy nem megfelelő minőségűek az imatermeik, holott az egyszerű imaházak jellemzik a régi mohamedán időket is. A mohamedánok csak akkor kezdtek nagy mecseteket építeni, amikor kapcsolatba kerültek a kereszténységgel, ill. magukkal a keresztény templomokkal. A kupolaforma például csak Konstantinápoly meghódítása (1453) után került fel a mohamedán mecsetekre.

A cikk Max Frisch gondolataival záródik: "A demokrácia azt jelenti, hogy beleavatkozunk saját ügyeinkbe" - utalva a mecsetépítés ellen tiltakozó tömegeken "meghökkenő" muzulmánokra. (Kölnben egyébként a török Diyanet vallási tömörülés szeretne mecsetet építeni.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

> (Giordano, holocaust-túlélő az
> "emberi pingvin" kifejezést is
> használta - a ford.).

Heh. Tovabbi kifejezesek: ninja, es Darth Vader.

Vilmos

Friedrich írta...

bár meg kell mondjam, a pingvin tényleg jobban passzol. Ahogy én is sétálok itt az utcákon, sok összeaszódott öregnénit látok burkában, akik kábé a derekamig érnek fel, és tényleg bicegve járnak. (gondolom az egész napos bezártság miatt a csontjaik és izületeik teljesen elkoptak öregkorukra.)

Egyrészt sajnálom mezeket az öregnéniket, mert felettük már eljárt az élet, és gyakorlatilag egy börtönben élték végig azt. A tekintetük megtört és üveges. Másfelől viszont tudom, milyen veszélyt jelent ránk az általuk behozott ideológia, és amint ez eszembe jut, már egyáltalán nem sajnálom őket...