2007. június 14., csütörtök

Franciaország és Németország "bekeményít" 1.

Franciaországban Sarkozy megválasztásával várhatóan szigorodnak a beutazási és letelepedési feltételek. Ennek a szigorításnak a segítségére jön létre a "sokak által" kritizált Integrációs és Nemzeti Identitási Minisztérium.

Németországban az SPD és CDU, azaz a nagykoalíció két kormányzópártja a mai napon megegyezett arról a törvénytervezetről, melyről már korábban tudósítottunk. Ennek értelmében:
- a Németországban már letelepedett külföldiek integrációs helyzete jelentősen megkönnyebbül, a beutazás nehezebb lesz. A letelepedett külföldieknek a következő minimális feltételeknek kell megfelelnie:
- 2009-ig munkahelyet kell talániuk, amellyel az egész családjukat fent tudják tartani.
- integrációs kurzuson való részvétel, ennek megtagadói szankciókban részesülnek (ebben a pontban benne foglaltatik a német nyelv kommunikációs szintű ismerete).
A beérkezők nehezete azonban nehezedik.
A legfőbb kielemendő pontok: házastárs csak akkor kap tartózkodási engedélyt, ha rendelkezik alaszintű kommunikációs német nyelvismerettel, valamint a beérkező feleségek életkora minimum 18 év kell legyen. Utóbbi intézkedés a kényszerházasságok leküzdését szolgálja európában.

A liberális "die Grünen", azaz a zöldek kifogásolják, hogy:
1. az integráció megtagadása szankcióhoz van kötve, és
2. a török és muzulmán bevándolrókat jobban sújtja az új szabályozás, mint a nem muzulmánokat (hmm.)

Schäuble belügyminiszter úr fején találja a szöget:
"Nem minden bevándolró gazdagítja a kultúránkat hosszú távon."

Milyen igaza van!

A Frankfurter Rundschau alapján.

Nincsenek megjegyzések: